Het was weer een geweldig fietsseizoen!!

Ook voor Fietscoach was 2015 een bijzonder fietsseizoen al vroeg begonnen met een goede voorbereiding op de Giro di Kika. In de winter looptrainingen afgewisseld met Pilates lessen om de core stabiliteit te verbeteren. Ook duurtrainingen op zowel race of MTB met lage hartslag.

In Januari was ik al de eerste keer in Limburg actief om alvast enkele hoogtemeters te maken. Er volgden nog de nodige duurtrainingen met oa. Eifel toer, ritten naar Berg en Dal, klimclassic en de MTB marathon in Montferland als aangename afwisseling op de wegtrainingen.

Naast het fietsen ging er ook de nodige tijd zitten in het geld inzamelen voor het goede doel KIKA. Zo organiseerden we een home trainer avond, fiets clinics en onderhoudsworkshops. Ook de flesjes water zorgden voor de laatste nodige centjes. Kortom met een startbewijs konden we met ons team afreizen in onze camper naar Italië voor ons grote avontuur.  We arriveerden ruim op tijd in Bolzano en konden heerlijk acclimatiseren op de aangename camping. De laatste voorbereidingsritten deden onze benen en het lichaam wennen aan de Italiaanse temperaturen.

Zondag ging het dan eindelijk van start met na 14km de eerste serieuze stijgingspercentages. De dag zou eindigen met de zeer warme beklimming van de Stelvio, 5km onder de top moest ik de voeten even koelen in een verfrissende bergbeek. Na een mooi afdaling arriveerde ik samen met mijn teammaat in Bormio als nr 3 en 4 deze dag.

Na een goede nachtrust en goed ontbijt stond op dag 2 de koninginnenrit op het progamma met al na 10km de Gavia een goede warming up. Een mooi uitzicht op de top en een gevaarlijke afdaling deed me nog even denken aan Erik Breukinks zege in de Giro di Italia.

Deze dag volgden nog 2 serieuze beklimmingen die ik goed verteerde het uitzicht in de laatste kilometers waren weer een prettige beloning van een mooie fietsdag. Even nog lekker relaxen aan het Garda meer en de beentjes verwennen met een heerlijke massage.

Volgende ochtend nog geïnterviewd door het meegereisde mediateam. Na de start weer een goede opwarmer met stevige stijgingspercentages.

Deze dag maar een klim wel eentje van 39km met een begin percentage van 17%. Het was weer warm vandaag dus het vocht moest weer goed worden aangevuld de bouillon was dan ook erg welkom op de checkpoints.Deze dag weer bij de eerste 10 binnen alleen onze teammaat Gerry was deze dag laat binnen daar hij verkeerd gereden was. Weer een erg mooie camping en even een frisse duik genomen in het meer.

Dag 4 zou een makkelijke relatief vlakke etappe zijn  met 1600 hoogtemeters inderdaad goed te doen en voor iedereen een verademing na de voorgaande ritten wel ruim 170km die nog even weggetrapt moesten worden. Een goede maaltijd ging er wel weer in na deze lange rit.

Dag 5 zou de zwaarste rit worden van deze Giro. Met de beklimming van de Zoncolan begon deze rit meteen goed. Een verschrikkelijke kuitenbijter met de laatste 3km geen stijgingspercentages onder de 15% en zelfs een lang stuk van 21%. Kortom deze deed echt AU.

Daarna nog 2 andere serieuze beklimmingen met de Tre Croce en nog een andere klim van ruim 20km. Net op tijd binnen voor de hagel en regen iets wat bijna alle andere deelnemers niet bespaard bleef. Terwijl wij op de massagetafel lagen begon het ook nog flink te onweren.

Ook nog even de fiets gepoetst van maat Gerry welke even opgepept moest worden. Weer de nodige calorieën aanvullen aan de etenstafel voor de laatste dag vanmorgen.

De volgende dag wilden de benen niet echt meer. Wederom 3 beklimmingen als afsluiter. Met de Passo di Giau als opwarmer een klim welke ik nog kende uit de Dolomieten marathon. Gelukkig deze keer van de makkelijke kant, daarna volgden de Passo Pordoi een klim die me normaal super ligt alleen deze dag niet. Ook bij de coach is het weleens minder.

Na een heerlijke colaatje op de top en een langere rustpauze daalden we af naar de laatste klim van deze geweldige rit. De hemelsluizen gingen open en ditmaal moesten we stoppen en schuilen tot het onweer op de top verminderd was. De lange afdaling volgden. Ruim 1500 meter dalen met natte wegen en lange tunnels niet ideaal. Rillend op de fiets bereikte we Bolzano waar we 6 dagen eerder begonnen waren. Een geweldig onthaal op de camping was een mooie beloning na deze bijzondere levenservaring.

Wij nemen een geweldige levenservaring mee terug naar Nederland. De rit begonnen op zaterdag 28 juni was zeer bijzonder op diverse fronten. De geweldig mooie ritten die we gefietst hebben in totaal bijna 1000km en 17000hm, waren een lust voor het oog. Ondanks het afzien mede ook door de warme omstandigheden werden beloond met geweldige vergezichten op de top. Bekende klimmen als de Stelvio, Gavia en de zeker niet te vergeten Zoncolan kunnen we afstrepen van ons to do lijstje.

Het evenement heeft naast een fietsen een zeer bijzonder gevoel achtergelaten van samenhorigheid en emotie. Veel positieve mensen een grote familie na 6 dagen zeker door de relatief kleine groep (139 fietsers en een kleine 150 vrijwilligers).

Dit ontaarden zich een emotioneel en feestelijk onthaal in Bolzano waar we zes dagen eerder vertrokken waren. Iedereen kwam met een zeer voldaan gevoel over de streep. Ondanks de kleine pijntjes en kwaaltjes wisten we na deze week waar we alle inspanningen qua geld inzamelacties en trainingen het voor gedaan hebben.

Tijdens de etappes werden er filmpjes gemaakt van de rit door een heus media team. Aan deze filmpjes meerdere filmpjes gekoppeld van deelnemende teams welke een kind verloren hebben aan kanker.

Een moment waar je zeer stil van wordt en je je nogmaals beseft dat je heel blij mag zijn dat je een gezond kind thuis hebt. Het afzien op de fiets krijgt hierdoor een totaal andere dimensie, pijn is dan slechts relatief.

Kortom ik ben heel erg blij dat ik dit evenement hebt mogen meemaken, samen met Almut, Bjorn, Gerry en Fons hebben wij ook gefietst als team voor Isa. Een meisje van 6 met leukemie. Iedere dag kregen wij van haar een verassing zodat zij en haar ouders ons steunden de etappe te volbrengen.

Graag wil ik jou bedanken voor jouw bijdrage die naar een heel mooi doel gaat KIKA. De opbrengst die ik opgehaald heb is 3100. Alle deelnemers en vrijwilligers samen hebben 650.000 opgehaald een geweldig bedrag. Ik kan iedereen de Giro di kika aanbevelen een geweldig event meer dan alleen mooie routes fietsen!